Home
Resursele Naturale PDF Print E-mail
Fondul funciar

Calitatea solului

Tipurile de sol predominante sunt cernoziomurile cambice si de panta, soluri aluviale si lacovisti, respectiv, pe areale mici sol cenusiu de padure.
Solurile au o reactie chimica slaba si moderat alcalina, sunt aprovizionate satisfacator cu fosfor asimilabil si foarte bine aprovizionate cu potasiu. Aceste soluri sunt foarte favorabile pentru culturile : grau, porumb, sfecla de zahar, floarea soarelui, legume si vita de vie.

Hidrografia

Reteaua hidrografica a comunei este reprezentata de paraurile Ciric si Chirita, ambele afluente ale raului Bahlui. Regimul hidrografic al paraului Ciric este reglat de existenta mai multor iazuri, care ocupa aproape tot sesul de la Dorobant nspre municipiu.
Lacurile Aroneanu si Dorobant sunt alimentate n cea mai mare parte cu ape provenite din precipitatii. Din punct de vedere calitativ, lacurile corespund conditiilor STAS 4706/88, plasandu-se n categoria a III-a, spre degradat n sezonul cald, atunci cand sunt conditii de dezvoltare biologica.
Apele subterane se afla la adancimi ntre 2-4 m, respectiv 15-25 m.
O situatie aparte se poate ntalni n jumatatea vestica a satului Dorobant, unde pe versanti apar izvoare sau emergente umede, care vor trebui evitate sau captate si drenate.
Debitele apelor subterane sunt relativ reduse si nu satisfac decat necesitatile locale, fiind exploatate, n principal prin fantani si prin cateva captari de izvoare.
Apele de suprafata ar putea constitui o sursa de venit pentru comuna Aroneanu daca ambele lacuri , Aroneanu si Dorobant s-ar afla sub directa exploatare a Consiliului Local.
Doar satul Aroneanu beneficiaza de aductiunea de apa finalizata n anul 2002, celelalte sate folosind apa provenita din captari subterane, bazine de acumulare si fantani.

Managementul integrat al deseurilor

Este necesara initierea programului de colectare selectiva al deseurilor n comunele din zona metropolitana, precum si constientizarea populatiei despre procedeul de compostare

Resursele subsolului

Resursele subsolului sunt modeste fiind exploatate doar local argile si lut pentru fabricarea caramizilor.
 

joomla site stats